28.5.07

Interview met Paul in Second Life

Het webmagazine ontmoet Paul Baak in zijn nieuwe virtuele werkomgeving in Second Life.

Q: Voordat je voor ABN werkte, had je toen al een avatar?
Ik had een sluimerende avatar. Ik had er eens een gemaakt, maar was er maar 1 keer mee op Second Life geweest om eens te kijken wat het was. Mijn eerste indrukken toen waren een beetje teleurstellend en ik ben er verder tot ik bij de ABN aan de slag ging nooit meer geweest.

Q: Met welke software werk je om te bouwen in SL?
Wat een leuke vraag. Alle building tools zijn geïntegreerd in Second Life. Wat als nadeel heeft dat het erg primitief is, maar het heeft als voordeel dat je nooit iets op hoeft te slaan. Op het moment dat het gebouwd is staat het in Second Life.

Q: Heb je een speciale opleiding voor Second Life?
Nee. De eerste paar weken heb ik er een beetje lopen freewheelen. Vooral ook veel dingen van andere mensen en bedrijven bekeken.

Q: Zie je nieuwe mogelijkheden in Second Life?
Ja, toch wel. Het rare is dat ik eerst dacht dat het een veredelde chatbox was. Enerzijds is dat het ook wel ,maar het valt op dat een groepje mensen zich in Second Life ook gedraagt als een groepje mensen. Ze gaan om elkaar heen staan of nemen de moeite te gaan zitten, terwijl hier geen enkele aanleiding voor is. Er ontstaat op een of andere manier meer interactie. Het geeft je de mogelijkheid je meer te profileren in een virtuele werkelijkheid dan tot dusver mogelijk was. Mensen dragen hun karakter meer uit.

Q: Wat is het meest bijzonder aan deze nieuwe werkomgeving?
Eigenlijk het feit dat ik bij een bank zit. Het kantoor is een ontzettend kantoor. Met de mensen erbij vooral. De echte mensen van ABN-Amro.

Q: En de medewrekers in Second Life? Zijn dat replica’s?
Er is een iemand die heeft de hostess avatar en die kan mensen ontvangen voor ABN-amro. Die draagt ook een soort uniformpje in Second Life. Dat is de enige die er is die namens ABN-Amro optreedt in SL. Die is daar ook fulltime mee bezig.

Q: En als zij ontslagen wordt? Neemt zij dan haar avatar mee?
Nee, zij niet denk ik. Ik heb mijn avatar gemaakt onder mijn eigen naam. Ik neem aan dat ik die meeneem. Maar haar avatar is volgens mij van de ABN.

Q: Hoe zit het met de veiligheid? Kun je er zo inbreken? Of je uitgeven voor een ABN medewerker?
Sterker nog er is nu iemand die dat doet. Iemand die rondloopt op het ABN-amro terrein en zich uitgeeft voor ABN-amro medewerker. We weten niet wie dat doet en waarom. Want er valt nog niets te doen daar.

Is jouw avatar een afspiegeling van jouw ideale ik?
Nee. Verre van. Ik til zelf niet zo zwaar aan mijn avatar.

Labels: , ,